DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
17°C
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Ülke olarakta bölge olarakta deprem bölgesinde yaşıyoruz. Büyük depremler geçirdik ve hala beklenen yüksek şiddette depremler var.

Bir danışanım, ufak bir deprem sarsıntısı yaşamış, üzerinden yıllar geçse de deprem haberleri ve evdeki eşyaların sallanması (avize, perde püskülü gibi) ile sanki deprem olucak ve ailesiyle yok olucakmış düşüncesi ile korku belirtileri (kalp çarpıntısı, soğuk terleme, nefes alamama ) tarif ediyordu ve hemen çocuklarına ulaşmaya çalışıyordu

En sık görülen deprem fobisi belirtileri ise yerli yersiz irkilme, seslerden ürkme, uyku bozukluğu,  depremle ilgili kâbuslar görme, sosyalleşmeyi reddetme ve ağlama atakları. Deprem haberlerinin ardından eve günlerce girmeyen, kapalı alanda bulunmayı reddeden, yüksek yapılara yaklaşamayan danışanlar da olabilmektedir.

Deprem Fobisine karşı öneriler nelerdir?

Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Çünkü ‘duygusal tepkisizler’ travmayı daha ağır yaşıyor. Görmezden gelerek bu duygularla başa çıkmaya kalkışmak daha ciddi sonuçlar doğuruyor.

Çocuğunuzla beraber yatmak, kapıyı kapatmamak, kilitlememek, karanlık odada uyumaktan kaçınmak gibi davranışlarınızdan vazgeçin. Ancak korkularınızın üzerine yavaş yavaş gidin, bir anda tüm kaçınma davranışlarını durdurmaya çalışmayın. Çocuğunuzun sizi taklit ettiğini unutmayın, ona ruh halinizi belli etmemeye çalışın.

Gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacak.

Son olarak, önerilere rağmen sakin kalamayan danışanlara imajinasyon (hayal kurma ) yöntemiyle olası bir deprem anına gidip gerekiyorsa hipnozla “güvenli alan çalışmaları yapılabilmektedir, travmatik bir yaşantılama varsa EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma )  terapiden faydalanıyoruz. Emdr tedavisi dışında kabul ve kararlılık terapisi ve mindfullness (farkındalık ) temelli terapilerden de destek alıyoruz. Terapinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi ile fobik yaşantıların sönümlenmesi ve duyarsızlaşmasını sağlıyoruz.

Korku ve kaçınmalarınızı fark edip, bunlarla yüzleşmek için bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almanızı öneririm.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Semra B. dedi ki:

    99 depreminden sonra zor dönemler gecirmistim. Dediğiniz gibi bastırmamak lazım duygularımızi guzel aciklamissiniz.