DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Hafif Yağmurlu
16°C
Balıkesir
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Hepimizin kendini zaman zaman kötü hissettiği dönemler olmuştur. Fakat bu dönemler 2-3 haftadan fazla sürüyor ve günlük yaşantımızı etkileyecek düzeydeyse depresyon habercisi olabilir. Bir yakının kaybı, uzun süreli bir ilişkinin bitmesi ve ya iş hayatının olumsuzlukları, evlilik-boşanma gibi yaşam tarzımızı değiştiren faktörler , genetik yatkınlık depresyona neden olabilir.

Peki depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?

Depresyonun 8 belirtisi ;

Duygu durum bozukluğu : Çökkün, üzgün ruh halinde olma, sebepsiz yere ağlama ve ya umutsuzluk duyguları vardır.

İlgisizlik: Önceden severek yaptığı işlerden zevk alamama, günlük etkinliklere ilgi azalır.

Uyku bozuklukları : Bazı kişilerde uykuya dalmada sorunlar olurken bazılarında sürekli uyku hali , uyuma isteği olur.

İştah sorunları : İştahsızlık depresyonun belirtilerindendir. Hızlı kilo kaybı yaşanabilir. Bunun aksine bazı depresif kişilerde iştah artmasıyla kilo alımı artabilir.

Dikkat eksikliği: Yaptığı işe odaklanmakta zorluk çeker, dikkatini toparlayamaz.

SuçlulukDeğersizlik hissi  : Depresif haldeki bireyler olan olumsuz olaylarda kendini suçlar. Kendine değer vermeyi azaltır ve çevresininde ona değer vermediğini düşünür. Yalnızlaşır. İnsanlarla görüşmek çok istemez.

HalsizlikYorgunluk : Fiziksel enerjide azalma, kendini halsiz ve yorgun hissetme halindedir.

Yaşamı Tehdit Eden Düşünceler : Ağır depresyon hastalarında ölüm düşünceleri ve intihar eğilimleri ya da girişimi görülebilir.

Bu belirtilerden en az 2 ve ya 3 tanesi varsa depresyonda olabilirsiniz. Depresyonun  tedavisi mümkündür. Hafif depresyonlar sadece psikoterapi yöntemiyle atlatılabilir. Orta ve ağır depresyonlarda İlaç tedavisi ve psikoterapi beraber yürütülmelidir.

Depresyonla yapılan araştırmalarda yüzde 85 oranında iyileşme sağlanmıştır.

Belirtiler belli olsa da tanı koyabilmek için ilk başta uzmana danışmak gereklidir. Tanı için Lütfen psikiyatriste başvurunuz.

Doktorumuza Ulaşmak İçin
Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri Merkezi
https://www.tufangunes.com
+90 545 192 31 05

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.