DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
17°C
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Antidepresanlar adından da anlaşılabileceği gibi depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılır. Halk arasında antidepresanların kullanımı ile ilgili yanlış inançlar vardır.

Antidepresan kullanırsam bağımlı mı olacağım?

Beni sadece uyuşturuyor, sürekli uyuyorum.

Bana yan etki yapacak, uyuşturucu ilaçlardır.

Ben akıl hastası mıyım niye psikiyatriye gideyim, ilaç kullanayım?

İlaca başlayalı 2,3 gün oldu hala iyileşmedim.

Bunlar gibi düşünceler bizi ilaç kullanımından uzaklaştırıyor. Bazı danışanlar ben kesinlikle ilaç kullanmak istemiyorum diye görüşmeye geliyor. Hatta bazen özellikle psikiyatri doktoru ilaç yazar onun için gitmeyelim diye düşünenlerde oluyor.

Tabi ki gerekmedikçe veya zorla kimse ilaç kullanmaz. Doktor öneride bulunur. Hasta kendi isteğiyle buna karar verir.

Bu yanlış inanışların doğruları ise şunlardır:

Antidepresanlar ilaçlar bağımlılık yapmaz. Ruhsal rahatsızlıklarda tedavi edici beyin hormonlarını düzenler. Düzenli ve doktor kontrolünde kullanıldığında bağımlılık yapmaz, bilakis bağımlılık yapıcı maddelere karşı tedavi edici olarak kullanılır. Düzensiz kullanıldığında vücuttaki ani çekilmeden dolayı yaşanan yan etkilerden ilacın bağımlılık yaptığına dair yanlış inanışlara yol açabilir.

Antidepresanlar uyuşturmaz, tedavi edicidir. Hatta uyuşturucu maddenin aksine hemen etki göstermek yerine etkisini 2,3 hafta bir süreyle gösterir.

İlaca bağladığınızda iyileşme sağlayabilmek için belli bir zaman geçmesi gerekir. Antidepresanlar ağrı kesiciler gibi kısa sürede etki sağlamazlar. Vücutta etkisini görebilmek için 2-3 hafta süreyle vücuda alışması beklenir.

Psikiyatri doktorları sadece ilaç yazmaz. Çoğu psikiyatri doktoru psikoterapi konusunda de kendini geliştirmiş ve eğitim almıştır. Psikoterapi yöntemlerini de ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanmaktadır.

Psikiyatri ilaçlarının yan etkileri çok yüksektir. Farklı antidepresanların farklı yan etkileri vardır. Yan etkilerin pek çoğu bir haftalık kullanımdan sonra ortadan kalkar.

Psikiyatriye sadece akıl hastaları gelmez. Nasıl ki grip olduğumuzda veya ayağımız kırıldığında doktora gidip yardım alabiliyorsak ruhumuz incindiğinde de destek almamız en az bunun kadar normaldir.

 

Doktorumuza Ulaşmak İçin
Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri Merkezi

https://www.tufangunes.com
+90 545 192 31 05

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.