DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
17°C
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Ent-u KBB& Ses Hastalıkları Merkezi Doktorlarından Doç. Dr. Engin Başer Ses teli ve Ses teli felci rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenlerden şöyle söz etti;

Ses teli nedir?

Ses telleri soluk borusunun üzerinde yer alır, sağ ve sol olmak üzere iki adettir. Soluk alıp verme esnasında açılırlar, konuşma ve yutkunma esnasında kapanırlar. Her ikisinin birlikte hareket ederek temas etmesi sonucunda ses oluşmaktadır.

Ses teli felci nedir?

Ses teli felci, ses telini hareket ettiren kaslara giden sinirsel uyarının ortadan kalkması ya da sinirin hasarlanması durumunda meydana gelen ses teli hareket kısıtlılığının olmasıdır. Genel anlamda ses teli felcini tek taraflı ya da çift taraflı olmak üzere iki şekilde sınıflandırıyoruz.

Ses teli felci nedenleri nelerdir?

Ses teli felcinin en sık nedenleri; baş-boyun bölgesine ve göğüs bölgesine yapılan cerrahi girişimlerdir. Örnek vermek gerekirse; en sık tiroid (guatr) cerrahileri, boyun omurları için yapılan cerrahi müdahaleler, göğüs kafesi içerisindeki kalp ve damar cerrahileri ve beyin cerrahileri sayılabilir. Ses telini uyaran sinir yapıları oldukça hassas olduğundan, bu gibi cerrahilerde sinir kolaylıkla etkilenebilmektedir. Bunlar haricinde baş-boyun tümörleri, baş-boyun gölgesine alınan travmalar, akciğer tümörleri, nörolojik hastalıklar ve beyin tümörleri, ilaç toksisitesi ve beyin kanaması gibi birçok nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Tek taraflı ses teli felci olan hastaların şikayetleri nelerdir?

Hastalar sıklıkla ses kalitesinin bozulmasından, sesinin güçsüz olmasından, çabuk yorulmasından ve onların tabiriyle seslerinin kısılmasından şikayet ederler. Ses teli felci nedeniyle hava yolunu tam olarak kapatamadıklarından, zaman zaman sıvı gıdaların soluk borusuna kaçmasından dolayı şiddetli öksürme ve boğulacakmış gibi olma hissiyatı da meydana gelmektedirler.

Çift taraflı ses teli felci olan hastaların şikayetleri nelerdir?

Çift taraflı ses teli felci olan hastalarda, sıklıkla ses telleri birbirine çok yakın olarak yer aldığından hava yolunda daralma meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak da esas şikayet solunum sıkıntısıdır. Hastaların solunum şikayetleri özellikle efor ve hareket gerektiren durumlarda belirgin olarak artmaktadır. Bu hastalaların uyku kaliteleri bozulmakla birlikte, uyku sırasında sesli nefes alma ve horlama da belirginleşmektedir. Ayrıca buna eşlik eden hafif ya da şiddetli ses problemleri de görülebilmektedir.

Ses teli felcinde tanı nasıl konulmaktadır?

En önemli tanısal araç Videolaringostroboskopik görüntüleme olmakla birlikte, fleksible nazofaringoskopi ile görüntüleme, laringeal EMG gibi yöntemler de kullanılabilmektedir. Bununla birlikte akustik analiz değerlendirmesi yapılarak da sesin ne ölçüde etkilendiği de tespit edilebilmektedir.

Ayrıca bu hastalarda ses teli felcinin nedenlerini de ortaya koymak için; kulak burun boğaz ve baş boyun muayenesi, gerek görülür ise nöroloji ve göğüs hastalıkları muayenesi, görüntüleme ve labaratuar yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Tek taraflı ses teli felci tedavisi nasıl olmaktadır?

Tek taraflı ses teli felci ile ilgili şikayetlerin tedavisi uyguladığımız ana yöntemler ses terapisienjeksiyon laringoplasti (ses tellerine dolgu uygulaması) ve tiroplasti ameliyatıdır (ses teli implantı uygulaması). Tedavide hangi yöntemin kullanılacağına; hastalığın başlama zamanına, hastalığın şiddetine, hastanın kişisel özelliklerine ve şikayetlerine göre hasta ile birlikte karar verilerek planlama yapılmaktadır.

Çift taraflı ses teli felci tedavisi nasıl olmaktadır?

Bu hastalarda tedavimizin ana amacı solunum sıkıntısı azaltmaya yönelik olmaktadır.  Birbirine çok yakın olarak duran ses tellerinin birbirinden uzaklaştırılması ya da hava yolunun bir şeklide genişletilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için birçok farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında ses tellerinin bağlı olduğu kıkırdak yapılarının bir kısmının çıkarılması (aritenoidektomi), lazer kordotomi ile hava yolunun açılması, dikişlerle ses tellerinin pozisyonunun değiştirilmesi (sütür lateralizasyon yöntemleri) sayılabilir. Ayrıca iki taraflı ses teli felcinin tedavisinde yeni bir teknik olarak, değerli meslektaş ağabeyim Op. Dr. İlter Denizoğlu ile birlikte dünya tıp literatürüne kazandırdığımız ‘Posterior Glottoplasti’ tekniği de, yine bu hastaların tedavisinde kullanılabilecek cerrahi bir metoddur.

Doktorumuza Ulaşmak İçin :

Ent-u Kbb & Ses Hastalıkları Merkezi
Adres : Paşakent Mh, Şht. Ayhan Özay Cd No:34/A-A
Tel :  0553 989 33 15
Web :  https://www.entukbb.com

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.