DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
22°C
Balıkesir
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Genellikle şemalar, kişiye kendilerini yaşatacak eşler ve arkadaşlar seçmelerine neden olur. Duygusal Yoksunluk şemasında sevilen eş ve arkadaşlar genellikle bencil, sevgi ve paylaşmayı bilmeyen, uzak ve soğuk insanlardır. Bu sayede kişinin duygusal gereksinimlerinin karşılanmadığı kişi ve ortamlar oluşturulmuş olur. İlk başta ilgili insanlar size çekici gelmese de sizinle gerçekten ilgilenen insanlar seçmeye çalışın…

Duygusal yoksunluk türleri? 

Duygusal yoksunluğun 3 türü bulunmaktadır. Çevresinde fiziksel olarak ilgi gösterecek kimsesi olmayan kişilerde ilgi yoksunluğu olanlar. Çevresinde kendisini gerçekten dinleyecek kimseler bulamayan kişilerde empati yoksunluğu, tıkandığı noktalarda kişiye yardımcı olacak, yol gösterecek, koruyacak kimsesi olmayan kişilerde ise korunma yoksunluğu ile karşılaşılmaktadır.

Karakteristik Duygusal Yoksunluk Şeması olan bireyler;

Duygusal ihtiyaçlar giderilmediği durumlarda kişiler, aşırı öfke hali gösterebilirler. Bu durumun devam etmesi durumunda kişide narsistik yani ben merkezci kişilik görülebilir. Duygusal yoksunluk şemasına sahip olan kişilerde çevreden ilgi çekmek, duygusal ihtiyaçları gidermek için aşırı ağlama, nedensiz bayılma, abartılı davranışlar sergileme gibi durumlar sergileyebilir.

Duygusal Yoksunluk Şemasınız varsa neler yapabilirsiniz?

Karşılanmadığını düşündüğünüz gereksiniminizi ve ne hissettiğinizi ifade etmelisiniz.

İfade biçimimiz karşı tarafa acı verme amacı taşımamalı ve saldırgan olmamalı.

Önceki ilişkilerinizi gözden geçirin, tekrar tekrar ortaya çıkan kalıpları bulun, uzak durmak için kendinize liste yapın.

Duygusal olarak verici bir eş bulduğunuzda ilişkinin yürümesine fırsat verin, ne istediğinizi söyleyin ve kırıldığınız durumları eşinizle paylaşın.

Eşinizle sorun yaşadığınızda eşinizi suçlamayın,  duygusal ihtiyaclarınızın ifade edilmesinde açık sözlü  olun, ama ihtiyaçlarınızın karşılanmasında ısrarcı olmayın.. (Verici*fedakâr *bir eş size yardımcı olacaktır zaten )

Sorun yaşadığınızda ortamı terk etmeyin! Pek çok insan kırıldığında yakınlarından uzaklaşmak ister, o anda size acı veren duruma dayanamazsınız belki, ama sorunla beraber ortamı terk etmek, şemalarınızın aktif kalmasını sürdürecektir. Ne istediğinizi eşinize söyleyin, kırıldığınız durumları eşinizle paylaşın, ortak noktada buluşamadığınızda ruh sağlığı uzmanından destek alın.

Duygusal Yoksunluk Şeması yaşayanların aile yapısı nasıldır?

Ailede yeterince sarılıp, fiziksel şefkat görmemiştir. Anne, soğuk ve mesafelidir.

Çocuk veya ergen, sadece kendi olduğu için değer görmemiştir, değer verildiğini hissedememiştir.

Çocuğun ihtiyaçları yeterince anlaşılmamıştır, çocuk yeterince avutulmamıştır; bu nedenle çocuk da kendisinin acısını dindirmeyi /avutmayı öğrenememiştir.

Ebeveynler çocuğa yeterince uygun rehberlik yapmamıştır,  kendine yön bulacak desteği vermemiştir,  çocuğun güçleneceği sağlam bir dayanak olmamıştır

Yukardaki anne ve babanın tutumunun derecesine göre çocukta da farklı davranış kalıpları gelişecektir.

Son olarak, duygusal yoksunluk yaşadığımızda, ifademiz  karşı tarafa acı verme amacı taşımamalı ve saldırgan olmamalıdır(Karşımızdaki kişi bu durumu önemsemeyebilir ) Biz buyuz ! Uygun dille ifade etmeliyiz kendimizi.

Duygusal yoksunluk belirtileri var ve baş etmekte zorlanıyorsanız uzman doktorunuzla iletişime geçin.

Doktorumuza Ulaşmak İçin
Bandırma Gökkuşağı Psikiyatri Merkezi

https://www.tufangunes.com
+90 545 192 31 05

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.