DOLAR
32,5112
EURO
34,8606
ALTIN
2.435,77
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
17°C
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Z kuşağından sonra sıra onlarda: Alfa kuşağının devri başlıyor

Z kuşağından sonra sıra onlarda: Alfa kuşağının devri başlıyor

Alfalar, kişiliklerini oluşturan yılların büyük bölümünü tamamen teknolojinin içinde geçirecek. Birçok Alfa, bunun ne anlama geldiğini bilmeden önce dijital bir ayak izine sahip olacak. Alfaların önceki nesillere oranla daha az konuşan, fiziksel temastan uzak ve bağımsızlıklarına düşkün bir kuşak olması öngörülüyor.

Z kuşağıyla alfabenin son harfine geldik. Peki onlardan sonra gelen kuşak kimlerden oluşacak?

Sosyal araştırmacı ve yazar Mark McCrindle’ın “Alfa kuşağı” adını verdiği nesli, 2011 ve 2025 arasında doğanlar oluşturacak. McCrindle’a göre Alfa kuşağı, tarihin en zengin, en iyi eğitimli ve en iyi teknoloji okuryazarı nesli olacak.

Digitalhrtech.com sitesindeki “Z kuşağından sonra ne geliyor? Alfalara merhaba deyin” başlıklı yazıya göre, Alfa kuşağı üyeleri hâlâ çok genç olmasına rağmen -en yaşlı Alfalar şu anda sadece 10 yaşında- bu nesli karakterize eden bazı unsurlar şimdiden biliniyor.

Z kuşağı teknoloji meraklısı ancak Alfalar kişiliklerini oluşturan yılların büyük bölümünü tamamen teknolojinin içinde geçirecek.

Birçok Alfa, bunun ne anlama geldiğini bilmeden önce dijital bir ayak izine sahip olacak. Teknolojinin gelişimi çocukların öğrenme biçiminde değişikliğe neden olacak.

Öğretim yöntemleri, yapılandırılmış, genellikle işitsel bir yaklaşımdan daha görsel ve etkileşimli bir eğitim yöntemine geçiş yapacak. Problem çözme becerileri ve akranlar arası öğrenme deneyimleri daha çok önem kazanacak, tabletler eğitimde giderek daha çok kullanılacak.

Alfalar doğdukları andan itibaren farklı dijital platformlarla karşı karşıya oldukları için kusursuz ve “kişiye özel” çevrimiçi kullanıcı olacaklar.

İLLE DE ÖZGÜRLÜĞÜM

Tarsus Sev İlköğretim Kurumları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi uzmanları, Alfa kuşağının özelliklerini şöyle anlattı:

  • Tek duyu organına hitap eden uygulamalardan çok çabuk sıkılırlar.
  • Ekrana bağımlıdırlar.
  • Bilgiye hemen ulaşmak isterler, aksi durumlarda konudan uzaklaşabilirler.
  • Kendilerinin diğerlerine göre özel olduğunu düşünürler. Diğer kuşaklara göre daha cesur ve girişimci bir yapıları vardır.
  • Bir önceki kuşak olan Z kuşağına göre çok daha dikkatlidirler.
  • Beğendikleri bir videoyu defalarca izleyebilirler. Beğendikleri şeyleri tekrarlamaktan hoşlanırlar.
  • X, Y, Z kuşaklarına oranla iletişimleri daha sınırlıdır. İletişimde görselliği, emoji kullanımını, ses ve görüntü kaydını tercih ederler.

DAHA GEÇ İŞ YAŞAMI DAHA GEÇ ÇOCUK

Daha az insan, daha fazla sanal dünya ve yapay zekânın yer aldığı yaşam biçiminde, Alfa kuşağının meslek seçimleri de bu doğrultuda değişiklik gösterebilir.

Daha yenilikçi, daha hızlı düşünen ve sorunları bir tuşa tıklayarak çözme eğiliminde olan Alfa kuşağı dinamik, hareketli meslekleri tercih edebilir.

Daha girişimci, satış odaklı, internet üzerinden alım satım yapmaktan hoşlanan bir kuşağın bireyleri olarak karşımıza çıkabilir.

Alfa kuşağı diğer kuşaklara göre daha uzun süre ve farklı bir eğitim alacak, iş hayatına daha geç atılacak ve daha geç çocuk sahibi olacak.

YENİ BİR MODEL LAZIM

Tabletsiz, akıllı telefonsuz nasıl bir yaşamın olduğunu bilmeyen bu neslin eğitim yaşamlarında ileri teknolojiyi tercih etmeleri artık kaçınılmaz bir durum haline gelecek.

Henüz 1-2 yaşlarında kendilerinden büyüklerini taklit edip kitap sayfalarını çeviren bebeklerin yerini, dokunmatik tabletlerdeki veya telefonlardaki sayfaları parmakları ile değiştiren bebekler alacak. Bu nedenle Alfa kuşağının eğitim ortamında dijital sistemlerin ve gelişmiş robot teknolojilerinin daha fazla yer alması öngörülüyor.

Bu kuşak, yapay zekâ ile birlikte eğitilecek bir süreci yaşayacak.

Alfa kuşağının düşünme biçimi meraklı, hızlı düşünen, yaparak deneyerek öğrenen, video ve görsel nitelikleri güçlü oyunları tercih eden bir yapıya dönüşüyor.

Bu kuşağa, derin ve eleştirel düşünme, problem çözme gibi becerileri kazandırmaya yönelik bir anlayış zamanla önemli bir ihtiyaç haline gelecek. Bu doğrultuda yeni bir eğitim öğretim modelinin hazırlanması Alfa kuşağının doğru eğitilebilmesi için önemli bir gereklilik olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.