DOLAR
32,4527
EURO
34,7949
ALTIN
2.427,41
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
19°C
Balıkesir
19°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

8 Saat Süren Operasyon ile Aort Damarı Dikildi

8 Saat Süren Operasyon ile Aort Damarı Dikildi

Bandırma Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde görevli Dr. Öğr. Üyesi Duygu Durmaz ve Op.Dr.Halil Berkan Özpak ile birlikte operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hayrettin Tekümit ile Bandırma da ilk defa uygulanan aort diseksiyonu operasyonunu başarı ile gerçekleştirdiler.

Özpak; “59 yaşındaki Mustafa Eriklili isimli hastamız, ani başlayan göğüs ağrısı sebebiyle acil servise başvurmuş, yapılan tetkikleri ve Bilgisayarlı tomografi sonucu “Akut tip 1 aort diseksiyonu (Aort damarının kalpten çıktığı seviyede yırtılması)” tanısı konularak hasta acilen ameliyata alındı. Ameliyatta, hastada Aortun kök seviyesinden yırtık olduğu gözlendi. Aort kök seviyesinden uç tarafa doğru da beyin şubeleri dahil olacak şekilde yapay damar ile değiştirildi. Yırtığın koroner damarlara ilerlediği gözlenmesi sebebiyle koroner damarlar serbestlenerek yapay damara anostomoz edildi. 8 saat süren başarılı ameliyat sonrasında yoğun bakımda ve sonrasında klinikte takip ve tedavisi süren hastamız taburcu edildi..”

Kalp Damar Cerrahisi bölüm sorumlusu Prof. Dr. Hayrettin Tekümit; Aort diseksiyonu oldukça yüksek riskli ve çok sık rastlanmayan bir durumdur. Aort damarının yüksek kan basıncına maruz kalmasıyla yırtılması ve duvar katlarının birbirinden ayrılmasına “Aort Diseksiyonu” adı verilir. Normalde aortamız 3 tabakadan oluşuyor. En içteki tabaka yırtılıp kan iki tabaka arasında aşağıya kadar ilerliyor. Dolayısıyla aortadan çıkan bütün damarların ağızları tıkanıyor ve çoğu zaman hastaları kaybediyoruz. Tanı konulmadan hastaların büyük bir kısmı yüzde 40 kadar hastaneye gelmeden önce hayatını kaybediliyor. Tanı konulduktan sonrada her saat başı bunların yüzde 1’i kaybediliyor. Böylelikle ameliyatı çok önce yapmak lazım. Çünkü zaman kaybedildikçe risk oranı gittikçe artmaktadır. Bu sebeple hastanın hemen ameliyata alınması gerekir ve yırtılmış olan aort kısmı yapay damar ile değiştirilerek tamir edilir. Çoğu hastada diseksiyon nedeni olarak altta hipertansiyon yatar. Ayrıca marfan sendromu, aort stenozu, aort koarktasyonu gibi hastalıklar ve aort damarı ile ilişkili tıbbi işlemler sonucunda da gelişebilir. Bu hastamıza da tanı konuldu. Kısa bir hazırlıktan sonra ameliyata aldık. Ameliyatta yapılması gereken o yırtığın başladığı yerin suni bir damarla değiştirilmesi, ameliyatı çok incelikli biraz daha özellik isteyen, tecrübe isteyen bir ameliyat. Geç kalındığı zaman hasta hayatını kaybedebilir” dedi.
İlçe Hastanesinde bir ilke imza atıldığını ifade eden Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Şenveli “Hastanemizde ilkleri yaşamanın sevinci ve mutluluğu içerisindeyiz. Bizlerin mesai arkadaşlarımız ile birlikte tüm gayretimiz, artık bu tür rahatsızlıklarda hasta sevklerinin de önüne geçmek istiyoruz. Hastamıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Çok riskli olan bu ameliyatı gerçekleştiren hocalarımız ile birlikte tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılar temenni ediyorum” diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.