DOLAR
43,7288
EURO
51,9267
ALTIN
7.075,98
BIST
14.180,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
7°C

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: “ATEŞE BENZİN DÖKÜLMESİN”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: “ATEŞE BENZİN DÖKÜLMESİN”
30.03.2022 09:56

Tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’in önemli bir merkezi olan Bigadiç’te yaşananlar CHP Genel Merkezi’nde ele alındı. CHP İlçe Başkanı Zafer Göksel, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a konuyla ilgili bilgi aktarırken bir de rapor sundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Bigadiç’te yerel yönetim ve çelepler arasında yaşananları çok yakından takip ettiklerini, çözüm bulunması noktasında gereken girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Ahmet Akın, “Tarımın ve hayvancılığının can çekiştiği, gıda krizinin tehdidindeki Türkiye’nin bu sektörde ekmeğini kazananlara darbe vuracak nitelikte kararlar alarak uygulamaları hayata geçirmesi ateşe benzin dökmek gibidir. Yapılması gereken gönül hizmeti vaadi ile yerelde yönetimde olanların, tarım ve hayvancılıktan ekmeğini kazanan insanlarımıza zaten AK Parti iktidarının yaşattığı buhranın etkisinin azaltacak, rahat nefes alacakları ortamı yaratmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

 

CHP Bigadiç İlçe Başkanı Zafer Göksel CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a ivedilikle hazırladıkları raporu sunarak, Bigadiç’in önemli bir ekonomik değerinin yitirilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

CELEPLER BİGADİÇ’TE KESİM YAPMAKTAN VAZGEÇİYOR

 

CHP Bigadiç İlçe Başkanı Zafer Göksel Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a sunduğu raporda şu tespitlerde bulundu:

 

*             Balıkesir Bigadiç ilçesinde yaşayan celepler, Bigadiç Belediyesi’nin uygulamalarına tepki göstermektedir. Bigadiç Belediye Başkanın uygulamalarından şikayetçi olan celepler ilçenin ekonomisinde önemli bir gelir kaynağı olan hayvan kesimini başka yerlerde yapmak üzere ilçeden ayrılmak üzeredir.  Yaşanan sürece bağlı olarak, 12 toptan et firması Belediye Başkanını protesto etmek için Bigadiç’te kesim yapmaktan vazgeçmiştir.

*             Bigadiç’te haftalık ortalama olarak bin büyükbaş, 4 bin küçükbaş kesimi yapılıyor. Yaşanan süreç, Bigadiç’te yaşayan ve kesim yaptırmak isteyen üreticileri hayvanlarını Balıkesir’e getirmek zorunda bırakacak. Bunun da üreticiye olumsuz yansıması söz konusu olacaktır.

*             Bigadiç belediye mezbahasında ki olağan olarak Temmuz ayında güncellenmesi gereken fiyatlar Ekim ayında alınan belediye meclis kararıyla yılbaşında güncellenmeye başladı. 2021 yılında büyükbaş için 180 TL ve küçükbaş için 16 TL olarak “kan parası” adı altında alınan ücret, yılbaşında büyükbaş için 200 TL ve küçükbaş için 20 TL olarak arttırıldı.

 

KESİM ÜCRETLERİ 600 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI

*             Bigadiç Belediyesi aradan geçen 2 aylık süreç sonrasında 12 Mart tarihinde “zarar ediyoruz” gerekçesiyle bir zam daha yapmıştır.  Buna göre; büyükbaş için 300 TL ve küçükbaş için 30 TL fiyat belirlemiştir. Belediye bu zamdan hemen 5 gün sonra yani 17 Mart 2022 tarihinde adet fiyatı 180 ile 200 TL arasında olan işkembenin bir parçası olan Kırkbayırın da belediyeye kalacağını bildirmiştir. Ayrıca büyükbaş hayvan başına 150 TL ve küçükbaş hayvan başına 35 TL ek su parası ücreti belirlenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Çünkü kesim ücreti 600 lira civarına yükselmiştir.

*             Ayda 2500 ila 3000 büyükbaş ve 8000 ila 9000 küçükbaşın kesildiği Bigadiç Mezbahasını kullanan sektör temsilcisi 12 kesim firması ise bu zamları ve uygulamaları kabul etmemektedir.

*             Üreticilerin bu fahiş fiyatları tüketiciye yansıtmamak istemesine rağmen Belediye Başkanlığının kararlardan vazgeçmemesi üzerine kesim yapa çelepler Bigadiç’te kesim yapmaktan vazgeçtiklerini duyurmuşlardır.

*             Biz; Cumhuriyet Halk Partisi olarak istişareye ve karşılıklı konuşup anlaşmaya çok önem veriyoruz. Celepler Odası ile Bigadiç Belediyesi arasındaki anlaşmazlığı ülkemizin ekonomik buhranda gıda krizinin yaşandığı bir dönemde anlaşma ile çözülmesi gerektiğine inanmaktayız.  Aksi takdirde bu fiyat artışları üreticimize son noktada da tüketicimize yansıyacaktır.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.