DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
19°C
Balıkesir
19°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Bozcaada Rehberi 2023

Bozcaada Rehberi 2023

Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır ve Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde konumlanmıştır. Adanın büyük bir bölümü bağlarla kaplıdır ve az miktarda tahıl, baklagiller ve meyve yetiştirilir. Adanın yüz ölçümü 40 km²’dir ve ana karaya uzaklığı sadece 6 km’dir. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan Bozcaada’nın hakimiyeti Pelasglar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikliler ve Osmanlılar gibi birçok millet tarafından ele geçirilmiştir.

Balıkçılık, adanın önemli bir geçim kaynağıdır ve balık göç yollarının üzerinde yer alması denizini bereketli kılar. Adanın konumu itibariyle Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde bulunan birçok balık türüne rastlanır. Sinarit, mercan, karagöz, uskumru, sardalya, çipura, levrek, kupa ve sarpa gibi birçok balık türü Bozcaada’da bulunur. Ayrıca, adanın kalamarı ve ahtapotu da oldukça lezzetlidir ve denizi temizdir.

Bozcaada, kendine özgü bir iklim yapısına sahiptir ve Akdeniz iklimi ile kuzey rüzgarlarının bol olduğu bir bölgede yer alması nedeniyle nem oranı düşüktür. Bu durum, adada iyi üzüm yetiştirmeyi mümkün kılar. Adanın tek toplu yerleşim yeri olan ilçe merkezi, feribotun yanaştığı yerdir ve eski mimari dokusu korunmuştur. İlçe merkezi zamanında kasabanın ortasından geçen bir dere ile Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılmıştır. Artık böyle bir ayrım yoktur, ancak mahallelerin mimari özellikleri farklıdır. Türk Mahallesi, tek katlı taş ve iki katlı cumbalı evlerden, kıvrımlı sokaklardan ve ufak meydanlardan oluşurken, Rum Mahallesi ızgara plana göre birbirini dik kesen ve hemen hemen aynı genişlikteki sokaklarıyla daha düzenli bir görünüme sahiptir. Ada sokakları bir saat içinde yürüyerek gezilebilir ve her seferinde farklı ayrıntılar keşfedilebilir.

Kaynak : Bozcaada Rehberi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.