DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Açık
22°C
Balıkesir
22°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

Topraksız Tarım

Topraksız Tarım

Gün geçtikçe kaliteli tarım arazileri küçülmekte ve dünya üzerinde yaşayan insan sayısı gittikçe artmaktadır. Bu zorlayıcı durumdan kurtulmak içinse gelişmiş teknolojiyle beraber tarımda toprağa olan ihtiyacın azaltılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bitkilerin mineralleri topraktan değil çözeltiler alması ile yapılan yetiştirme işlemine topraksız tarım denilmektedir. Bu şekilde tarım yapmak dikey şekilde tarım yapılmasına imkân vermektedir. Suya olan ihtiyaç daha az olmaktadır. Bitkiler oldukça kontrollü bir ortamda yetiştirildiğinden dolayı verim yüksek olmaktadır. Hasat miktarını oldukça etkileyen zararlı sorunlarını bu yöntemle bertaraf etmek çok daha kolaydır.

Topraksız Tarım Türleri

Su kültürü ve katı ortam kültürü olarak ikiye ayrılan topraksız tarım türleri ile sayısız bitki yetiştirebilmektedir. Su kültürü şeklinde yapılan yetiştirmede bitki bütün ihtiyacı olan besini su içinde kalan köklerinden almaktadır. Bu yöntemin son halinde bitkiler ters şekilde havada asılı durmakta ve mineralli çözelti su buharı ya da püskürtmeyle bitkinin köklerine verilmektedir. Ama genelde sünger benzeri yapının üzerine oturtulan bitkinin köklerinin çözeltili su içine batırılması şeklinde uygulanmaktadır.

Katı ortamda ise sera içinde plastik, beton gibi malzemelerden oluşturulan yapıların içine yerleştirilen bitkilere damla sulama yöntemleriyle gübre ve su verilerek ürün yetiştirilmesi işlemidir. Bu konulara meraklıysanız https://www.hortiturkey.com/yazilar/topraksiz-tarim-nedir sitesine bakmanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.