DOLAR
32,2233
EURO
35,0065
ALTIN
2.499,57
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
33°C
Balıkesir
33°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C

Tarımsal Sulama Borusu Neden Önemlidir?

Tarımsal Sulama Borusu Neden Önemlidir?

Sulama borusu, tarımsal faaliyetler için büyük bir öneme sahiptir. Sulama, büyüyen mahsullerin yararına yapay nemin verilmesidir. Sulama olmadan yapılan tarım, yağmurla beslenen olarak kabul edilir ve genellikle kurak alan çiftçiliği olarak adlandırılır. Bu noktada tarımsal sulama sistemlerinde tarımsal sulama boruları olmadan da herhangi bir şekilde uygulama yapılması mümkün değildir.  Dolayısıyla sulama sistemleri, basitçe bir çiftçinin suyu kaynağından ekili tarlalarına taşımak için kullandığı yöntemdir. Sulama suları, akiferler, kaynaklar ve kuyular gibi yeraltı suyu kaynaklarından veya nehirler, göletler veya göller gibi yüzey suyu kaynaklarından gelir.

Sulama sistemlerinin en eski kanıtı, MÖ 6000’e ve genellikle Uygarlığın Beşiği olarak adlandırılan bir bölgenin parçası olan Ürdün Vadisi’ne kadar uzanır. Medeniyetin geliştiği her yerde insanlar eski barajlar, rezervuarlar ve karmaşık sulama kanalları sistemleri inşa ettiler. Amerika’da Aztekler, suyu ekili tarlalarına akıtmak için kilometrelerce su kemeri sistemi yarattılar. Modern sulama teknolojisinin   1800’lerin ortalarında Utah’ın Büyük Tuz Gölü Havzası’nın gelişmesiyle başladığı düşünülüyor.

Tarımsal Sulama Sistemi Çeşitleri

Yüzey Sulama Sistemleri

Yüzey veya taşkın sulama sistemleri, insanların en eski sulama yöntemidir. Bir yüzey sulama sistemi, ekili bir alanı, tipik olarak bir kanal gibi bir su kaynağından gelen akışla doldurur. Tarlalar, su kaynağından kademeli olarak eğimli (veya hatta teraslı) olacak şekilde derecelendirilir. Böylece su tüm alan boyunca hareket eder. Mahsuller tipik olarak paralel yataklarda toplanır. Bu nedenle su, bitki kökleri arasındaki oluklardan kolayca akar.

Damla veya Mikro Sulama Sistemleri

Bir damlama veya mikro sulama sisteminde su, doğrudan bitkinin kök bölgesinin yanında yere döşenen bir boru ağından geçer. Yavaşça damlayan emitörler veya mikro sprinkler başlıkları suyu iletir. Damla sulama sistemi suyu çok hassas bir şekilde verdiği için diğer sulama yöntemlerine göre daha az su kullanır.

Damlama veya mikro sulama sistemleri, çalıştırmak için fazla basınç gerektirmez. Bu nedenle düşük su basıncı ile kullanılabilirler. Damla sulama sistemleri nispeten yenidir ancak özellikle sebze ve meyve gibi özel mahsul üretiminde hızla genişlemektedir. Ancak, yüksek demir içeriğine sahip bölgelerdeki çiftçiler, yayıcıları tıkadığı için damla sulama ve mikro yağmurlama sistemleri kullanmaktan kaçınmalıdır. Damla sulama sistemlerinde sulama borusunun önemi son derece fazladır.

Yağmurlama Sulama Sistemleri

Sulama borusu kullanımının çok önemli olduğu bir diğer sulama sistemi; yağmurlama sulama sistemidir. Sprinkler sulama sistemleri, sprinkler başlıklarından su uygulamak için basınçlı su sistemi kullanır. Basınç bir pompadan elde edilir. Yağmurlama sulama sistemleri sabit veya taşınabilir sistemler olabilir. Ayrıca birçok farklı tipte nozul ve sprinkler başlığı kullanılabilir. Bu, kapsama ve püskürtme düzeninde esneklik yaratır.

Artan gıda ihtiyaçları, ancak azalan su mevcudiyeti nedeniyle, çiftçiler daha verimli su olmanın yeni yollarını arıyorlar. Bazı durumlarda çiftçiler, azalan su rezervleri nedeniyle geleneksel yıllık su tahsisatı alamayacaklar.

Henüz bir sulama sistemine sahip olmayan ve yağmurla beslenen neme dayanan çiftlikler, seçeneklerini araştırıyor. Aynı zamanda yüzey sulama gibi su yoğun yöntemlere sahip çiftçiler, damla sulama gibi daha verimli sistemlere geçiş yapıyor. Bu noktada tercih edilecek kaliteli sulama borusu ile daha yüksek verim elde etmek mümkündür.

Sulama Borusu Fiyatları

Tarımsal faaliyetler ile uğraşan kişilerin en çok merak ettiği konu sulama borusu fiyatlarıdır. Sizin de bu ürünlere ihtiyacınız varsa Özdoğanplast aracılığı ile bu ürünlere ulaşabilirsiniz. Sulama borusu fiyatlarını detaylı bir şekilde inceleyerek sipariş verebilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.